Een Compleet Nieuwe Kijk op Doelen Stellen

Een Compleet Nieuwe Kijk op Doelen Stellen

Waarschuwing: geschreven zoals ik praat: snel en zonder te checken of het grammaticaal allemaal juist is. Handle it. Dit is een compleet nieuwe kijk op doelen stellen.

Ok, ik heb net een download, een inzicht en in wil het meteen met je delen. Dit voelt als goud en goud is alleen iets waard als we er samen van genieten, dus here it is.

Als je een beetje bezig bent geweest met je eigen ontwikkeling afgelopen jaren – en als je dit leest kan het niet anders dan dat je daar dik mee bezig bent geweest en nog steeds – dan ben je ook bezig geweest met doelen. Doelen stellen. Doelen bepalen. Doelen halen. Ze zijn nogal een big thing in persoonlijke-ontwikkelings-land. Want: ‘als je niet weet waar je heen wil, dobber je maar wat rond.’

Ok, zit wat in en een focus hebben, een intentie, weten waar je heen wil. En van de rit daarheen genieten heeft allerlei voordelen. Maar dat weten we. Dat is niet het goud wat ik nu wil delen.

Wat volgens mij veel interessanter is dan je doelen halen, is eerlijk, rauw en puur kijken naar hoe je eigenlijk tot die doelen bent gekomen. Waarom is het jouw doel? Waar komt het vandaan?

Geleende doelen
Is het jóuw doel? Of is het er een dat je hebt geleend?
Van je ouders – zij houden van zekerheid en vast werk, dus jij ook.
Van je vriendin – die wil een maand in Bali verblijven en locatievrij werken, dus jij ook.
Van die online businessguru – die wil miljoenen verdienen, dus jij ook.
Van die inspirerende schrijfster – die wil een gezin, dus jij ook.
Van die geweldige yogajuf – die wil ieder jaar een retraite organiseren, dus jij ook.
Van die docent – die in jou echt een wetenschapper ziet die een PhD doet, dus jij ook.

Bullshit doelen
Ja, bullshit doelen ja. Van die doelen die je bedénkt. Die goed klinken. Of prima door de keuring-van-de-gemiddelde-persoon-op-straat zouden komen. Die goed zouden zijn voor je imago. Keurig in een lijstje aan de muur. Goed voor een netwerk gesprekje. Doel behaald = iemand zijn. Van die doelen die, als je heel eerlijk bent, je eigenlijk niets doen. Geen beweginkje in je lijf als je er aan denkt. Je voelt ze niet. Ze kunnen je niets schelen. Maar omdat ‘je toch een doel zou moeten hebben’, neem je er maar een. God behoede je dat je zomaar geen doel zou hebben… (kijkt geshockt).

Doelen zonder lekker pad
Dit zijn doelen waarvan de uitkomst misschien wel goed voelt, maar het pad ernaar toe absoluut niet. In het leven mag je gewoon plezier hebben he? Het is belangrijk je goed te voelen. Niet op een ik-eet-alles-wat-los-en-vast-zit-en-ga-alleen-op-de-bank-hangen manier. Maar op een manier waarbij je de beweging van je ziel volgt, jezelf vrolijk maakt, je gevoel volgt, joy als gids hebt, ruimte maakt voor wat je belangrijk vindt.

Gevoel
Doelen stellen we vaak om uiteindelijk een bepaald gevoel te ervaren. Het behalen dat diploma maakt je trots. Die 5 kilo kwijt raken doet je je weer fit voelen. Die klant super tevreden maken geeft jou ook een tevreden gevoel. Maar als het pad naar je doel toe echt niet ok voelt, dan ga je volgens mij aan je doel voorbij (pun intended). Waarom wachten met je goed voelen tot je dat ene ding bereikt hebt? Als je ook kunt beginnen met je goed voelen? Je stemming, energie en vibe zijn niet afhankelijk van het behalen van je doelen.

Ik herhaal: je stemming, energie en vibe zijn niet afhankelijk van het behalen van je doelen.

(Ze zijn eerder een veroorzaken en beïnvloeden van je doelen )

Dus kijk eens met een eerlijke, rauwe, pure blik naar je doelen. Zijn ze geleend, bullshit of hebben ze geen lekker pad? Gebeurd en niets in je lijf – geen energiebruisje? Voelt je doel zwaar? Voel je je eerder beperkt dan geopend als je aan je doel denkt? Zit hier ergens een ja tussen, dan is de kans groot dat je een non-doel op het spoor bent. Gefeliciteerd. Hoe sneller je daar achter komt, hoe beter. Dan kun je dit non-doel bedanken voor de goede intentie en de uitnodiging om meer in alignment te komen.

De kans is groot dat de manier waarop je tot dit doel bent gekomen, ook toepast op andere dingen in je leven. We hebben nu eenmaal onbewuste patronen voor alles wat we doen. Heb je je doel geleend? Kijk eens naar andere contexten in je leven. Zie je daar echt een weerspiegeling van jouzelf? Bijvoorbeeld je kledingstijl – hoe irrelevant wellicht ook. Is het jouw stijl, draag je wat jíj leuk vindt? Je favoriete eten, winkeltjes, hobby’s? Zijn ze geleend of authentiek de jouwe?

Wat je ook ontdekt, het is perfect. Werkt het voor je? Houden zo! Voel je dat meer aligned wil leven en je eigen regels ontdekken, maken of volgen? Stel jezelf dan liefdevol de vraag wat authentiek van jou is. Begin bij je doelen. Zij zijn een superspiegel.

Contrast
In contrast ervaren we. Dus: voelt je doel zoals hieronder, dan is de kans groot dat ‘ie al aligned, in overeenstemming, met je ziel is:
//  je voelt meer ruimte
// je voelt je open/geopend/opener
// je voelt een klein hartesprongetje
// je voelt een energiebruisje
// je voelt energie door je heen stromen als een waterval – geen stoppen aan
(heb je het je-vóelt-patroon al door?)
// je ervaart meteen helderheid over wat je eerst volgende kleine stap is (zoals ik meteen voelde dat ik dit artikel zou gaan schrijven)
// het voelt speels om er mee bezig te zijn
// je buik wordt warm
// je wordt er creatief van en hebt zin om er mee bezig te zijn
// je stelt je geen kritische vragen over jezelf maar volgt de flow

You get the idea.

Susanne