3 tips voor een Relaxter & Energieker Leven

3 tips voor een Relaxter & Energieker Leven

Als je je vermoeid, onrustig, afgesloten en niet levenslustig voelt,
is dat een teken.
Een duidelijk, helder teken dat het tijd is.
Tijd om stil te staan, te reflecteren en te herstellen.

Maar ook om keuzes te maken.
Misschien wel de lastige keuzes.
Van die lastige keuzes die, wanneer ze gemaakt zijn, daarna alles gemakkelijker maken.

Als jij je nu in die ruimte bevindt, zou je jezelf de vraag kunnen stellen:
Waar laat je je diepere verlangen en behoeften liggen?
Wat zou je tijdelijk kunnen laten gaan, zelfs als het iets positiefs is, om ruimte te maken voor iets dat nog belangrijker is?

3 tips voor een relaxter
& energieker leven.1. Ruim op, gooi weg, creëer ruimte.

Een frisse wind door je huis. Je kledingkast, je keuken, je decoratie. Zelfs door je boeken. Ik ben enorm geïnspireerd door Marie Kondo (een Japanse opruimgoeroe) en ben, sinds ik haar boek heb gelezen, zo heerlijk los gekomen van spullen. Ik hou alleen wat me joy brengt, of echt een functie heeft. De rest.gaat.weg.

Ik kijk hiernaar niet als verlies, maar als winnen van ruimte en rust. Echt, het scheelt zoveel energie om al die prulletjes te laten verdwijnen. Om die schaal die je ooit nog eens leuk wou opmaken, een nieuwe eigenaar te geven. Om die jurk die je bij die ene gelegenheid ooit eens aan zou gaan doen, vrij te laten zodat iemand anders hem wel echt kan gaan dragen. Weg met al die energielekken.

Ik had ruim 10 jaar (!) lang een mooie houten stoel in de slaapkamer staan met een kapotte zitting. ‘Ga ik ooit laten repareren en dan neerzetten in het grote huis dat ik dan heb zodat hij wel past…’  Nog langer dan dat had ik een groot bureau op zolder staan, dat mijn opa ooit had gemaak of gebruikt. ‘Ga ik verven en dan heel leuk stylen en dan neerzetten in het kantoor dat ik ga hebben in het huis dat ik op een dag ga hebben.’ Een grote, rode koffer die ik 1 keer heb gebruikt voor de tijd dat ik in het buitenland woonde. Veel te groot voor vakanties en bovendien gebruik ik dan liever mijn lichtgewicht mooie koffer met goed slot. Dus weg ermee.

Minder spullen is relaxter leven.

Kortom: al die spullen voor ‘ooit, op een dag, als-dan, misschien’ gaan er uit. Ik neem liefdevol afscheid. Er voor in de plaats komt ruimte en rust, wan ik hoef niets meer met die spullen.

Geloof me, je word er steeds makkelijker in. En de kunst is om te stoppen met onnodig nieuwe spullen kopen. Anders is die ruimte die je hebt gecreëerd zo weer opgevuld. Moeder Aarde zal je dankbaar zijn. Vind je het nog lastig om los te laten? Neem dan ook tip 2 mee.

2. Hak knopen door en ga verder.
Heb jij ook nog allerlei dingen op je to do lijstje staan waar je beslissingen over mag maken? Zowel zakelijk als privé. Stop met alle-opties-willen-bekijken-en-vergelijken. Stop met wachten op het gevoel van er-klaar-voor-zijn. Twijfelen mag. En als twijfelen je tegenhoud om verder te gaan, dan schiet je aan het doel van de twijfel voorbij. (namelijk: de beste keuze maken). Dus kies. Kies! En kijk dan vooruit en ga verder. Je kunt hooguit verder komen dan je al was en iets leren. In het moment maak je altijd de beste keuze die je dan kunt maken.

Ik heb het hier over alle mogelijke keuzes: welke spullen kunnen weg, waar gaan we heen op vakantie, welk cadeau geef ik mijn moeder, met welke coach ga ik in zee, wat worden m’n brand kleuren, welke auto kies ik, wat is mijn volgende business stap, moet ik wel of niet dat gesprek aan gaan. Keuzes maken is een heel waardevolle vaardigheid om te gaan ontwikkelen. Het levert je namelijk 2 super waardevolle dingen op: tijd en leerervaringen. En dat verrijkt je leven. 

3. Beweeg

Beweeg je lichaam. Je weet al dat beweging een direct positief effect heeft op je energie en ontspanning. Ik merk het zelf bijna wekelijks: ik krijg een gevoel van vast zitten. In m’n lichaam maar ook mentaal: net wat meer spanning en druk voelen dan nodig. Dan weet ik dat ik weer te lang heb gewacht met een goede yogasessie.

Hoewel het vaak voelt alsof er geen tijd is om te bewegen, geeft het juist tijd. Bewegen relativeert. Beweeg hoe jij wil. Als je het maar doet zonder te hoeven presteren. Beweeg met het plezier van de beweging zelf. Voor de connectie met je lichaam. Om te spelen. Om te gronden. Om weer in te tunen met jezelf en de Bron. Je lichaam in beweging brengen, brengt je hele zijn in beweging.

Op een rijtje, 3 tips voor relaxter & energieker leven:
1. Ruim op, gooi weg, creëer ruimte.
2. Hak knopen door en ga verder

3. Beweeg.

Liefs, Susanne