De 15 Meest Gestelde Vragen over Mediteren

De 15 Meest Gestelde Vragen over Mediteren

Ik spreek zo veel mensen die benieuwd zijn naar wat meditatie te bieden heeft voor hun leven, maar voor wie het toch nog niet zo makkelijk is om er lekker mee te beginnen en ritme op te bouwen.

Dit blog beantwoord 15 van de meest gestelde vragen over meditatie. Zodat je bewuste mind precies weet wat het wil weten en je jouw leven ook diepgaand kunt verrijken met de stille verbinding die je in meditatie kunt ervaren.

1. Hoe begin ik met mediteren?
Lees hier mijn Meditatie Guide voor Beginners.
Of schrijf je hier in voor mijn 5 daagse meditatietraining de Meditatie Boost.

2. Wanneer is het beste moment om te mediteren?
Het praktische antwoord daarop is:
wanneer het past in jouw dag. Kun jij 5 of 10 minuten vrij maken voor jezelf in je lunchpauze? Dan doe je dat. Zijn voor jou de 3 minuten die je extra in de auto kan blijven zitten voor je de drukte van je kantoor binnen stapt het moment? Prima. Vind je het juist fijn om je dag in de juiste vibe te beginnen en kies je ervoor om 10 minuten eerder op te staan zodat je die tijd echt voor jezelf hebt? Top. Doe wat werkt voor jou. En weet dat iets altijd beter is dan niets. En dat eenzelfde moment dat je iedere dag herhaalt je helpt routine te creëren.

Ochtend
Dat gezegd hebbende, is ook bekend dat ‘s ochtend vroeg mediteren heel goed werkt. In veel yoga en meditatietradities wordt de tijd tussen 4 en 5 uur ‘s ochtends gezien als een gouden moment om te mediteren. En het voelt ook erg goed op dat moment! Het is dan nog zo rustig, de wereld (in ieder geval ons continent) slaapt nog en er is niets anders dat je hoeft te doen. Ook hormonaal schijnt vroeg op de ochtend een goed moment te zijn.

Voor veel mensen met werk en een sociaal leven dat zich ook in de avond afspeelt, is dit wel erg vroeg. Dus kijk welke tijd in de ochtend wel werkt voor je. Overweeg eens of het de moeite waard is om wat eerder op te staan als je weet dat je daar rust, ruimte en manifestatie voor terug krijgt. Mediteren wanneer je opstaat is zo’n goed begin van de dag! Je creëert je dag bewust en brengt een hoge vibe mee de rest van de dag in.

Eind van de middag / Avond
Een meditatie moment inbouwen aan het einde van de middag is als een rustmoment in je dag. Je neemt de ruimte om je weer even bewust te worden van jezelf, van je bewustzijn en van waar je mee bezig bent. Intunen met jezelf. Je kunt er ook een mooi overgangsmoment van je werkdag naar je ontspannen avond mee creëren. In de avond kan je meditatie dienen als reflectie op de dag. Het loslaten van wat er die dag gebeurt is. Als de mentale afwas van de dag.

3. Ik zou graag een trainingsschema willen.
Als je begint met mediteren, raad ik je aan te beginnen met zulke korte tijden, dat je snel succes voelt en het gemakkelijk is om routine op te bouwen.
Bijvoorbeeld:
5 minuten in de ochtend en in de avond.

Zelf kom ik er na 5 minuten pas een beetje lekker in. Dus 10 of 20 minuten in de ochtend en in de middag of avond werkt voor mij beter.

4. Moet ik m’n ogen sluiten?
Als je wil kun je dat doen. Veel mensen helpt het om de ogen te sluiten zodat het nog gemakkelijker is om de aandacht naar binnen te brengen en je concentratie te richten zonder afleiding van visuele prikkels. Val je nou snel in slaap wanneer je je ogen sluit of voelt het ongemakkelijk, kijk dan naar een punt vlak voor je en blijf met je blik bij dat ene punt.

Focus op derde oog
Wanneer je je ogen sluit bij je meditatie, kijk dan eens van binnen naar je derde oogpunt. Dit is het punt tussen je wenkbrauwen. Hier zit een krachtig energiepunt: het zesde chakra en in je brein de pijnappelklier. Hou je ogen gericht op dit punt, adem rustig en merk op wat dat voor je doet. Het kan in het begin een gevoel van druk geven, dat is ok. Mediteer regelmatig op dit punt en je zult een hoge mate van wakkerheid in het leven ervaren, naast het gevoel van rust, kalmte, gelukzaligheid en vertrouwen.

5. Hoe kan ik muziek gebruiken?
Ruimte
Veel mensen ervaren het mediteren met zachte achtergrond muziek als heel prettig. De muziek creëert een ruimte waarin het gemakkelijker kan zijn om met je aandacht bij jezelf te blijven. Ik raad je aan muziek  zonder tekst te gebruiken, tenzij dit een mantra is. Als je woorden in de muziek hoort, is de kans groot dat je aandacht daarheen gaat en de betekenis je bewustzijn vult. Muziek zonder zang of met een mantra werkt dan beter.

Op Spotify en Youtube kun je enorm veel meditatiemuziek vinden.

Anker
Wanneer je muziek hebt gevonden die je prettig vindt om bij te mediteren, kan het heel helpend zijn om steeds dezelfde muziek te gebruiken. Je meditatieve staat wordt dan gekoppeld aan de muziek. Volgende keer als je de muziek op zet, zul je merken dat je steeds gemakkelijker en sneller in je meditatieve staat komt. De muziek werkt dan als een anker.

Tijd
De muziek kan je ook helpen om niet op de tijd te hoeven letten. Kies je bijvoorbeeld een mooi, lang meditatienummer van 20 minuten, dan weet je precies hoeveel tijd je meditatie neemt. Dit helpt sommige mensen om niet steeds op een klokje te kijken of abrupt te stoppen. Wil je beginnen met een meditatie van 3 minuten? Dan kies je een nummer dat zo’n 3 minuten duurt.

Stilte
Probeer ook eens zonder muziek, in stilte te mediteren. Mogelijk helpt de externe stilte je om ook de stilte in jezelf te ervaren. In meditatie beoefenen we de kunst van het ok-zijn-met-wat-er-nu-is. Stilte geeft je hiervoor een geweldige gelegenheid.

6. Maakt het uit hoe ik zit?
Ga zitten met een rechte rug. Als je op de grond zit, zorg dan dan je je knieën ontspannen naar de grond kan laten vallen. Ondersteun ze eventueel. Het kan helpen je heupen wat naar voren te kantelen zodat je rug recht is. Breng je hoofd horizontaal iets naar achteren zodat ook je nek recht is. Het maakt niet uit of je op een stoel zit, op de grond of op een kussentje. Maak het jezelf comfortabel en train jezelf tegelijkertijd op het behouden van een rechte rug.

Meditatie is bedoelt om je oprecht te maken, daarom zit je rechtop.
Een rechte rug helpt om alle zenuwbanen die door je wervelkolom lopen, en als het vocht dat daar circuleert, ruim baan te geven. Zo stroomt ook de energie van je staartbeen tot aan het topje van je hoofd gemakkelijk.

Ik raad je aan om niet in bed te mediteren omdat je bed is geassocieerd met slaap en je tijdens een meditatie juist wakker en alert bent. De enige keer dat je wel in bed mediteert is als je een diepe ontspanningsmeditatie doet om je te helpen in slaap te komen.

7. Wat doe ik als het lastig wordt?
Dan ga je door.
Als het lastig wordt, is de training pas echt begonnen. Kun je blijven bij dat gevoel van onrust, ongeduld? Kun je kijken naar de gedachten ‘dit is stom’, ‘dit is saai’, ‘ik heb betere dingen te doen’, ‘doe ik het wel goed?’, ‘gebeurt er wel wat?’. Dit is nou juist precies waar het om gaat. Blijf. Blijf. Blijf.

We zijn zo gewend weg te gaan en iets te doen om ons gevoel te vermijden of te veranderen. Blijf en weet dat alles voorbij gaat, ook een gedachte en gevoel. Het is als het trainen van een puppy. Wanneer je steeds toegeeft als hij een andere kant op wil dan jij, is dat wat je hem leert en is dat het gedrag dat hij gaat vertonen. Je wil hem leren dat jij de leider bent en daarvoor is herhaling en consequent zijn belangrijk.

Wanneer je blijft, geef je jezelf de gelegenheid de boodschap achter de onrust te ontvangen en een nieuwe en andere werkelijkheid binnen te stappen.

Dr. Joe Dispenza, een van mijn meditatie teachers, zegt dat je pas wil opstaan van je meditatie als je je anders voelt dan toen je ging zitten. Zijn meditaties zijn over het algemeen actief, lang (uur) en er op gericht dat je in een geweldige, high vibe stemming komt. Ik sta pas op als ik daar ben, want dat wil ik ervaren in m’n leven. Wie bepaalt waar je mind heen gaat en wie bepaalt hoe je je voelt? Jij. En meditatie is trainen zodat jij dit daadwerkelijk bepaalt.

8. Heeft meditatie zin als ik geen zin heb?
Ja!
Het is zelfs het perfecte moment om te gaan mediteren, want het geeft je de gelegenheid jezelf te overstijgen. Je kunt zo prachtig terugkeren naar rust en acceptatie van het huidige moment. Herinner jezelf er aan waarom je wil mediteren. Het is geen punt op je to do lijst. Het is aandacht voor het leven zelf.

Maak het een vast onderdeel van je dag, zoals tanden poetsen. Kiezen kost energie. Routine doe je gewoon.

9. Ik heb geen discipline. Wat nu?
Oh discipline! Met als een van mijn belangrijkste waarden vrijheid, heb ik lang een hekel gehad aan discipline. Het voelde als ‘moeten’. Ik vond het meer iets voor het leger dan iets voor in mijn flowende leven gericht op Joy.

Pas in mijn Kundalini yoga en meditatie training kwam ik tot het inzicht dat, als ik steeds weg ga als het niet meer leuk is, en ik dat vrijheid noem, ik dan niet op mijn bestemming kon. Ik stelde mezelf toen de vraag of ik ook de vrijheid kon voelen in mezelf om te blijven. Heb ik de vrijheid om te gaan voor wat ik werkelijk belangrijk vind en wat uiteindelijk goed voelt? Of laat ik me verleiden tot korte termijn gemak en bevrediging? Wat is dan werkelijk vrijheid?

Ik kies ervoor om mijn mooiste leven te leiden. Om dat te doen heb ik te leren m’n mind te sturen in plaats van me te laten sturen. Ik heb me steeds opnieuw te verbinden met mijn diepste kern, mijn hart en het universum. En daarom mediteer ik.

10. Hoe zorg ik voor voldoende ruimte, letterlijk en figuurlijk?
Je kiest.
Je kiest om ruimte te maken voor jezelf.
Iedereen heeft even veel tijd in de dag en je kiest zelf hoe jij die tijd invult.
Meditatie levert je enorm veel rust, ruimte en helderheid op.
Als je het druk hebt en stress voelt, ga dan juist mediteren!

Als je geen 5 minuten tijd kunt maken voor jezelf in je dag, moet je echt eens goed naar je leven kijken!

En heb je geen kamer waar je even niet gestoord wordt?
Sta eerder op.
Ga in je slaapkamer zitten.
Kijk naar de mogelijkheden die je kunt creëren.
Er is altijd een manier.

11. Kan ik het fout doen?
Je kunt het eigenlijk niet fout doen.
Het hebben van gedachten is normaal. Merk ze op en kom terug naar het hier en nu. De ene keer onrust voelen en de andere keer juist gelukzaligheid is ook normaal. Heb niet te veel verwachtingen van jezelf, forceer niks en laat het gewoon zijn.

12. Wat doe ik als ik gedachten krijg?
Gedachten krijgen is echt heel normaal. Merk het op en keer terug naar je focus.

De kunst is niet zo zeer om geen gedachten te hebben, maar om je gedachten op te merken en weer zelf te kiezen waar je je aandacht plaatst.

13. Kan ik mediteren als ik moeite heb met concentreren?
Ja!
Meditatie zal je enorm helpen om je ook in je dagelijks leven beter te kunnen concentreren.
Doe iets van beweging of ademhalingsoefening voor je meditatie. Dat zal je enorm helpen.

14. Wat is de beste techniek?
Degene die voor jou werkt.
Er zijn veel verschillende technieken met verschillende effecten.

Een aantal manieren om te mediteren op een rij vind je in mijn Meditatie Guide voor Beginners.

15. Wanneer merk ik effect?
In je brein worden direct processen in gang gezet. Veel mensen voelen al snel, na een paar dagen, meer rust, ruimte en sterkere intuïtie. Weet dat ieder moment dat je mediteert, je investeert in je geluk van het volgende moment.
Mediteer je bijvoorbeeld 6 weken lang iedere dag 20 minuten, dan zijn cognitieve functies zoals geheugen meetbaar verbeterd bij de meeste mensen.


 

 

+ Heb je zin gekregen om te gaan mediteren? Start dan nu meteen met mijn 5-daagse meditatie training de Meditatie Boost. Klik hier om meer te lezen.

 

+ Wil je nu zelf beginnen en weten hoe je kan starten? Check dan de Meditatie Guide voor Beginners. 

+ Of download mijn gratis 4-delig meditatie album hier.

+ Heb jij ook nog een vraag over meditatie die hier nog niet bij staat? Stel hem hieronder in de comments en ik zal je vraag beantwoorden.

Love, Susanne